GEEN MUZIEK NODIG

29 juli 2019 - Le Porge-Océan, Frankrijk

Cigales, het geluid van de Provence
Hét geluid van de zomer in de Provence is het 'zingen' van de cigales (cicaden). Soms alleen zachtjes op de achtergrond, maar op andere plaatsen weer oorverdovend hard en overheersend. Je kunt er horendol van worden, maar als het er niet is, mis je het direct. Het hoort bij de Zuid-Franse zomers, net zoals lavendel en zonnebloemen.

cigaleDe cigale is een insekt en geen krekel zoals veel mensen denken. Ze leven het grootste deel van hun leven, zo tussen de drie en vijf jaar, onder de grond. Na de laatste gedaanteverwisseling komen ze naar boven. Ze nestelen zich dan in een boom, waarna de mannetjes het oorverdovende geluid maken, waar de Provence zo om bekend staat, om de vrouwtjes te lokken. Ergens in juni hoor je voor het eerst het geluid van de cigales. Ze maken het geluid door kleine plaatjes te laten trillen met behulp van sterke spieren. Het geluidsapparaat zit vlak achter het borststuk, aan de eerste achterlijfsegmenten. Aan weerszijden van het lichaam van de cigale zitten trommelorganen, ook wel tymbalen genoemd. Aan de binnenkant hiervan zitten twee verharde, gewelfde trilplaatjes. De trilplaatjes worden door een sterke en relatief grote spier naar binnen gebogen, wat een luide klik veroorzaakt. Dit geluid wordt nog versterkt door de met lucht gevulde lichaamsholte van de cicade, die als klankkast functioneert. Omdat insecten koudbloedige dieren zijn, gaan ze sneller bewegen als het warmer is. Dit geldt ook voor de spieren die het geluid produceren.

Als een mannetje en vrouwtje hebben gepaard, legt het vrouwtje eieren meestal in plantendelen of op bladeren. Na enkele weken komen de eitjes uit en komen de nimfen te voorschijn. Deze jonge cigales hebben al de vorm van een volwassen dier, maar nog geen vleugels. Ze kruipen onder de grond, waar ze voedsel uit de wortels van planten halen.
de cigales zijn uit de grond